meeting solutions·office hacks·tips and tricks

Testimonial: de nieuwe Legamaster Space-up tools

Voor de zomervakantie organiseerde Lyreco in samenwerking met Legamaster de ‘Space-up’ scholenwedstrijd. Om te winnen moest iedere deelnemende school een creatie maken a.d.h.v. de Legamaster Magic Chart Notes. De grote prijs? Een gratis installatie van de allernieuwste Legamaster Space-up tools ter waarde van maar liefst €2500!

Verschillende scholen namen deel en we ontvingen talrijke creatieve inzendingen maar uiteraard kan er maar één school de winnaar zijn. De grote winnaar van deze wedstrijd is basisschool MPI Helix uit Lommel. Begin deze maand werden de nieuwe tools in de Lommelse school geïnstalleerd en wij vroegen de winnende klas of de nieuwe tools in de smaak zijn gevallen.

Waarom hebben jullie deelgenomen aan de wedstrijd?

Ik neem niet vaak deel aan wedstrijden (zelfs niet aan de Lotto ☺), maar deze wedstrijd leek me wel heel erg leuk om samen met mijn klas uit te werken.

De Magic Chart notes kreeg ik in mijn handen en mijn fantasie begon al te werken. “Wat kan ik doen met deze blaadjes dat én origineel is én waarmee mijn kindjes van de klas kunnen helpen?”

Na een kleine zoektocht op Pinterest kwam ik een foto tegen van Pacman en toen kreeg ik het idee om een Stop-motionfilmpje te maken met de Magic Chart Notes.

De kinderen knipten de spookjes en de Pacman uit en plakten er oogjes op. Daarna hebben we een parcours gemaakt met de resterende Magic Chart Notes. We maakten met een tablet foto’s van elke handeling met Pacman en de spookjes en walla… ons filmpje was klaar! De kinderen (en de juf) vonden het erg leuk om te doen… en weer een heleboel doelstellingen geoefend met de kinderen van mijn klas.

Bekijk hier de winnende creatie:

Wat vind je van de Legamaster tools? Hoe heb je het ervaren?

We waren dolgelukkig toen we het nieuws hoorden! We konden onze oren niet geloven! Na een kijkje te nemen op de website van Legamaster en na overleg met het team, wisten we al snel wat we graag wilden voor de kinderen van de school en klas.

Sinds vorig jaar zijn type 4-kinderen ook welkom bij ons op school (kinderen met een motorische en/of meervoudige beperking) en we konden voor hen wel wat extra hulpmiddelen gebruiken.

Zo hebben we de schuine houten vlakken (waar de kinderen op lezen of op werken) beplakt met Wrap-Up whiteboardfolie van Legamaster. Deze houten vlakken werden zo veel functioneler en nu kunnen we deze ook gebruiken om en op te leren schrijven. Ook een werktafel van een meisje in een rolstoel hebben we beplakt met deze folie. Het is voor haar heel moeilijk om te schrijven op een whiteboard en op deze manier lukt het haar beter.

En dan… als klap op de vuurpijl… kregen we ook nog een muur bekleed met Wall-Up-panelen! Maar liefst 3 meter lang en klaar om beklad te worden met whiteboardstiften door 5 enthousiaste kinderen én juf!

Wat is het fijnste aspect?

Waar moet ik beginnen…? De witte Wall-Up panelen geven meer rust in de ruimte (prikkelarm) en bieden meer structuur in het klasgebeuren.

De kinderen vinden het ook erg leuk dat ze nu allemaal tegelijk kunnen tekenen op het whiteboard en niet meer hun beurt moeten afwachten.

Wat ook erg fijn is, is dat de panelen 2 meter hoog zijn en op de vloer beginnen. Zo kunnen alle kinderen schrijven en/of tekenen zonder een verhoogje te moeten gebruiken (waar ze vanaf kunnen vallen).

Ook de pennenhouder is magnetisch en kan zo op het bord geplaatst worden. Zo moet ik mijn stiften nooit gaan zoeken.

Heb je nog andere voordelen ervaren?

De Magic Chart Notes worden nu gebruikt om de voor- en namiddag aan te duiden op onze klassikale daglijn. Ze zijn heel gemakkelijk in gebruik en het is voor de kinderen erg duidelijk door met verschillende kleuren te werken voor de voor- en namiddag.

De houten schuine vlakken werden functioneler in gebruik door ze te beplakken met de Wrap-Up whiteboardfolie. Veel kinderen met CVI hebben moeite met het lezen, werken en schrijven op een horizontaal vlak. Nu hebben ze hun eigen, op maat gemaakt whiteboard. Deze folie is ook erg gemakkelijk te beplakken op tafels, deuren, muren… en we bekijken nog wat we met de resterende folie willen doen. We houden jullie zeker op de hoogte!

Is je manier van lesgeven veranderd door de Legamaster tools? Hoe? 

Het schooljaar is nu nog maar twee weekjes bezig, dus ik heb nog niet alle mogelijkheden kunnen ontdekken. Maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, ben ik nu al dolenthousiast over de mogelijkheden en wie weet wat er nog allemaal op mijn pad gaat komen…

Hoe reageren de kinderen?

De kinderen zijn  super enthousiast! Elke dag vragen ze of ze mogen tekenen op het bord of bedenken ze “spelletjes” om te spelen (zoals raad de tekening). Elk kind (klein en groot) kan nu op het bord tekenen en werken. Zelfs de tafel voor D. is niet enkel exclusief voor haar. De anderen willen haar heel graag helpen!

Hoe reageren andere klassen of leerkrachten?

Mijn collega’s reageerden heel erg positief op de veranderingen in mijn klas en zouden ook graag zo’n Wall-Up whiteboard willen hebben voor in hun klas.

De Wrap-Up whiteboardfolie is gebruikt voor de houten schuine vlakken voor alle type 4-kinderen met CVI op onze school en de leerkrachten en kinderen zijn er heel enthousiast over!

Ook de beplakte tafel is een eyecatcher en de resterende folie gaat nog gebruikt worden voor andere tafels in andere klassen of om op de muren te plakken in de prikkelarme ruimte.

Mijn collega’s vroegen al wanneer Legamaster en Lyreco nog eens zo’n wedstrijd gaan organiseren ☺!

Zou je de Legamaster tools aanraden aan andere scholen, waarom?

Zeker en vast! We hebben door onze deelname de producten van Legamaster beter leren kennen.

Ik kan de Wall-Up panelen en Wrap-Up-folie zeker aanraden in iedere school. Deze producten zijn gemakkelijk in gebruik en brengt de creativiteit bij de kinderen naar boven. Ze kunnen tijdens verschillende vakken ingezet worden: taal, rekenen, muzische vorming… Welk kind wil er nu niet eens schrijven en tekenen op een bord?! 

Het kan ook een alternatief zijn voor een smartboard: met een beamer kun je er gemakkelijk alles op projecteren. Doordat de panelen een andere coating hebben dan een klassiek whiteboard, krijg je geen schittering en is het aangenaam om te kijken. Ik heb nog niet alle mogelijkheden kunnen ontdekken, maar er zijn er vast en zeker nog véél meer!

De samenwerking met Legamaster was helemaal TOP! Bart heeft ons erg goed geholpen om de juiste keuze te maken in de wereld van de Legamasterproducten. We hadden ontzettend veel ideeën en hij heeft creatief met ons meegedacht om deze werkelijkheid te laten worden. Ook een pluim voor de plaatsing! Alles werd heel netjes afgewerkt en achtergelaten. Heel professioneel allemaal…

Heb je nog andere opmerkingen?

Graag wilden we Legamaster en Lyreco bedanken voor deze wedstrijd! Het was een hele leuke ervaring voor ons en de uitkomst was natuurlijk het hoogtepunt voor onze klas en school. Bedankt!

Geef een reactie