welzijn

Waarom een AED installeren niet voldoende is om levens te redden

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

In Nederland zijn er 20.000 geregistreerde toestellen en in België zijn dat er 10.000. Het installeren van dit levensreddend toestel op openbare locaties en bedrijven is dus al een stap in de goede richting. Maar waarom is dit niet voldoende?

Angst om iets verkeerd te doen

Vaak durven mensen het toestel niet te gebruiken. Hierdoor wachten ze ook veel te lang om het AED-toestel te nemen . Per minuut die je wacht, verlaagt de overlevingskans met 10 % tot 12 %. Als een slachtoffer binnen de drie minuten gereanimeerd wordt met een AED, stijgt de overlevingskans tot 70 % . Het toestel  geeft nochtans heel duidelijk aan wanneer je welke stap moet nemen. Een AED zal nooit een schok toedienen als het niet nodig is. Je neemt er dus geen enkel risico door het te gebruiken.

Bereikbaarheid van het toestel

De toestellen staan meestal op privé-eigendom waardoor niet iedereen toegang krijgt tot de AED. Ook weten mensen vaak niet waar het toestel juist staat. Hierdoor gaat dikwijls kostbare tijd verloren.

Hoe kan je een leven redden?

Zorg ervoor dat je jouw personeel goed informeert. Een eenmalige cursus bij het Rode Kruis geeft je medewerkers genoeg kennis en dus ook zelfzekerheid om het toestel te gebruiken. Ook is het cruciaal dat iedereen weet waar het toestel staat. Een duidelijke bewegwijzering naar het toestel kan hierbij helpen. Weet ook dat een AED niet bij elke hartaanval een oplossing kan bieden, maar door iedereen goed te informeren verhoog je alvast de kansen.

rode kruis

Draag verder bij tot de veiligheid van je collega’s. Lyreco heeft een uitgebreid assortiment aan persoonlijk beschermingsmateriaal.

Geef een antwoord