ecologie·technologie

Europese Commissie verbiedt verkoop van de meeste halogeenlampen

Wat zeg je als je richtlijn 244/2009 tegenkomt? Hallo, geen lamp!

Vanaf 1 september 2018 mogen de meeste halogeenlampen niet meer verkocht worden. Het gaat om de verkoop van twee types halogeenlampen: halogeenlampen met een E27-fitting of een E14-fitting, beter bekend als de peervormige en kaarsvormige lampen. Dat gebeurt wel in fases: winkels mogen hun oude voorraden nog verkopen, maar ze mogen die niet meer aanvullen. Twee jaar geleden werden al enkele andere modellen van halogeenlampen verboden.  Halogeenlampen met een contactpunt aan elke kant
(met een langwerpige vorm) worden niet verboden. We hebben het dan bijvoorbeeld over zwakstroomlampjes die in ovens gebruikt worden en zogenoemde capsules.

capsule

capsule 

Wat zijn halogeenlampen nu juist?                                                     

Halogeenlampen zijn gloeilampen waarvan de ballon gevuld is met een inert gas waaraan een kleine hoeveelheid halogeen – broom of jodium –  is toegevoegd. Een halogeenlamp wordt nog warmer dan een klassieke gloeilamp waardoor de lamp een wittere lichtkleur uitstraalt.  En daar wringt het schoentje voor de Europese Commissie.

Waarom worden halogeenlampen verboden?

Halogeenlampen worden warmer dan klassieke gloeilampen en geven eigenlijk meer warmte dan licht af. De Europese Commissie stelt vast dat ze niet energiezuinig zijn en is al een tijd bezig om de eisen aan te scherpen.

Lichtpuntje voor het milieu, ook voor de portemonnee?

De EU beweert van wel: je krijgt meer licht voor hetzelfde geld. Er is wel een keerzijde: de ledlampen die de Commissie in de plaats voor ogen heeft, zijn duurder. Hoe dan ook, die meerkosten worden wel terugbetaald door de besparing op de stroomrekening omdat ledlampen een veel langere levensduur hebben. Een ledlamp verbruikt ook veel minder stroom, namelijk slechts een vijfde tot een tiende van wat een halogeenlamp verbruikt. Bovendien moet je een ledlamp ook minder snel vervangen.

Wie voor led kiest, krijgt nog een extra voordeel in de schoot geworpen. Een ledlampje kan je met je blote handen in elkaar steken. Een halogeenlamp daarentegen wordt zo heet dat het glas kan knappen bij aanraking.

Steek je licht op bij Lyreco voor een uitgebreide keuze aan ledlampen

Bronnen

 

Geef een reactie