tips and tricks

Hoe kies je het juiste papier?

Elk bedrijf heeft zijn eigen specifieke papierbehoeften

Daarom willen we je helpen om de juiste keuze te maken. En daarbij komt het gewenste printresultaat op de eerste plaats en niet de prijs, aangezien die slechts een fractie is van de totale afdrukkosten. De belangrijkste vraag die je daarbij moet stellen is wat je wil communiceren en hoe je dat wil doen:

1. Interne versus externe communicatie
Afhankelijk van het type document dat je afdrukt, kun je een andere papiersoort gebruiken. Voor interne documenten hangt de keuze af van het doel (van pakbonnen tot presentaties) en je doelgroep (operationeel tot directie).

Voor externe documenten (visitekaartjes, contracten, facturen, etc.) is de keuze nog breder, maar duidelijk is dat je hier het best kiest voor de beste kwaliteit. Voor interne documenten kan je kiezen voor grammages van 60 tot 80 g met een lagere witheid (B of C-kwaliteit). Voor externe documenten is papier met een hoge witheid en eventueel een hoger grammage van 90 tot 120 g de meest professionele keuze.

2. Mono versus kleur
Voor een intens kleurgebruik is het raadzaam om een papier te kiezen met een hogere opaciteit en gladheid. Zo kun je voorkomen dat jouw afdrukken doorschijnen en zal je een mooier kleureneffect krijgen. Een A-kwaliteit papier is hier een logische keuze, gevolgd door gecoat papier. Voor de afdruk van foto’s is jouw beste keuze uiteraard fotopapier.

3. Printvolume
Je afdrukkosten zijn rechtstreeks gelieerd aan jouw printvolume, maar hangt slechts voor een fractie af van de kost van jouw papier. Je kan er voor kiezen om je printkost te verminderen door een goedkopere papiersoort te gebruiken, maar je mag daarbij de andere kosten niet uit het oog verliezen. Kosten van papierblokkages en technische storingen kunnen hoog oplopen. Een betere papierkwaliteit zal je slechts enkele centen per doos meer kosten, maar die kleine meerkost bespaar je dan weer in manuren.
Ook hier is de keuze van het juiste papier uiterst belangrijk.

4. Printer
Algemeen geldt dat hoe hoger de stijfheid, hoe minder de kans op vastlopen en hoe gladder het papier, hoe beter de kwaliteit van de afdruk. Een premium (A-kwaliteit) papier combineert beide eigenschappen.

Businessman Throwing Paper In Office

Papierkwaliteiten

Wat de kwaliteit van papier betreft wordt de volgende onderverdeling gehanteerd:

papier-kwaliteitenA+
Satin
De hoogste witheid of gladheid resulteert in beter contrast en levendigere kleuren. Gecoat papier en fotopapier zijn een
excellente keuze.

A
Premium
Zeer hoge kwaliteit omwille van de hoge witheid en goede vezelstructuur. Uiterst geschikt voor externe communicatie, presentaties, etc.

B
Universal
Dit papier is multifunctioneel papier. Het kan gebruikt worden voor zowel externe als interne communicatie en eenvoudige grafische toepassingen.

C
Standard
Dit papier is voornamelijk geschikt voor kopieertoestellen en laserprinters bij hoge oplagen. Door zijn lagere witheid, stijfheid en opaciteit is het minder geschikt voor kleuren en dubbelzijdig printen.

Papierspecificaties

Colored paper heartsHou bij de keuze van je papier rekening met de volgende specificaties:

DIKTE
Meer dikte zorgt voor vergelijkbare resultaten met een lager gewicht.

STIJFHEID
Een hogere stijfheid zorgt voor minder risico op vastlopen en is daardoor uiterst geschikt voor hogere volumes.

WITHEID
De witheid verhoogt het contrast en de helderheid van uw afdruk. Hoge witheid wordt ervaren als kwalitatief, terwijl een lage witheid ervaren wordt als ecologisch.

DICHTHEID
Slaat op de densiteit van de vezel in het papier. Een hogere opaciteit zorgt voor minder doorschijnend papier. Zo kan je dubbelzijdig printen.

GLADHEID
Een hogere gladheid zorgt voor een aangenamer gevoel. Dat zorgt ervoor dat het papier kwalitatiever aanvoelt en de inkt- en tonerdekking aanzienlijk verbetert.

TIP!

Papier is een natuurproduct en bijgevolg is het gevoelig voor temperatuurschommelingen. De tabel hieronder geeft aan wanneer het papier optimaal bruikbaar is.

Temperatuur-verschil 5° C 10° C 15° C 20° C
5 pakken 4u 12u 17u 35u
25 pakken 7u 17u 25u 50u
200 pakken 12u 25u 35u 75u

De tabel geeft aan hoe lang je de omverpakking op kamertemperatuur moet laten acclimatiseren voor gebruik. Papier moet droog en in gesloten verpakking bewaard worden.

Certificaten en kenmerken van papier en hun verklaring

De herkomst van grondstoffen

PEFCPEFC staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification schemes. Het PEFC-certificaat garandeert dat de producten gecertificeerd zijn door ­onafhankelijke partijen op basis van de PEFC-criteria. Die criteria richten zich op het verantwoorde bosbeheer. Het PEFC-boscertificaat promoot een ­internationaal geloofwaardig frame voor boscertificeringskeurmerken en -initiatieven.


 

fsc

FSC is een label of keurmerk op een hout- of papierproduct dat aangeeft dat het afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos. De traceerbaarheid van de origine van de grondstoffen is hierin belangrijk, het FSC-label wordt toegekend aan elke schakel in de handelsketen tot bij de eindgebruiker (Chain of Custody). Enkel als de traceerbaarheid gegarandeerd wordt door elke schakel, mag het product ook verkocht worden als FSC-product.

Volledig productieproces

ecolabelHet EU-Ecolabel bewijst dat de productie van papiersoorten met dit label een kleinere impact heeft op het milieu. Het volledige productieproces moet voldoen aan strenge criteria wat betreft het gebruik van natuurlijke grondstoffen en chemicaliën, energieverbruik en uitstoot naar lucht en water. Het vereist ook dat het papiervezels bevat afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Het EU-Ecolabel wordt gesteund door de Europese Commissie, alle lidstaten van de EU en de Europese Economische Unie (EEU)


blauer-engelHet Blauwe Engelkeurmerk (°1978) is het eerste en oudste ecologische keurmerk voor producten en services in de wereld. Het vereist het gebruik van 100 % post-consumer afval. Dat betekent dat voor de productie van dit papier enkel 100 % gerecyclede vezel gebruikt wordt, afkomstig uit verwerking van oud papier. Tevens moet het voldoen aan strikte voorwaarden wat betreft de selectie van het hergebruikte papier en de bescherming van milieu en gezondheid. Bij de productie mogen geen chloor noch optische witmakers gebruikt worden.

Het blekingsproces

Witheid is een belangrijke karakteristiek voor de perceptie van de kwaliteit. De producenten zullen daarom hun papierpulp bleken. In het verleden werd dat gedaan aan de hand van chloorgas. Aangezien chloorgas schadelijk was, zocht de sector naar andere blekingsprocessen/agenten.

tcfInitieel gold TCF (Total Chlorine Free) als de enige echte groene oplossing. In dit proces wordt papierpulp gebleekt aan de hand van zuurstof, ozon en waterstofperoxide. Tegenwoordig wordt ECF algemeen beschouwd als een ecologisch gelijkwaardig of zelfs milieuvriendelijker blekingsproces.


ECFECF (Elemental Chlorine Free): chloordioxide wordt gebruikt in de plaats van chloor met als gevolg een verminderde impact op het milieu. Tegenwoordig wordt 80 % van de wereldproductie aan papierpulp op deze wijze gebleekt.


pcfPCF (Processed Chlorine Free) is dan weer een tussenvorm. Door het gebruik van gerecyclede vezels kan men de herkomst niet 100 % accuraat vaststellen en bijgevolg kan men niet garanderen dat ze TCF zijn. Daarom noemt men ze PCF.


Momenteel worden voornamelijk ECF en PCF gebruikt (80 %). Wetenschappelijke studies toonden aan dat ECF en TCF gelijkwaardig zijn indien de papiermolen beschikt over een biologische waterzuiveringscentrale.

De Europese Commissie concludeerde dat beide technieken BAT (Best Available Technology) zijn en dus geen significant verschil inhouden.
In de Verenigde Staten blijft ECF de enige BAT.

De afwerking

COLORLOKColorLok® is een inkttechnologie die ervoor zorgt dat een afdruk levendigere kleuren krijgt en sneller droogt. Een papier dat
ColorLok gecertificeerd is, zal deze technologie ten volle tot zijn recht laten komen.


iso-9706ISO 9706
Deze internationale norm specifieert de vereisten voor ‘permanent papier’ aan de hand van de technische specificaties van het papier die invloed hebben op de archiveerbaarheid van het papier: de minimum rigiditeit, substantie en de aanwezigheid van bepaalde elementen..


din-6738DIN 6738
Deze Duitse norm specifieert de vereisten voor ‘permanent papier’. In tegenstelling tot ISO 9706 wordt het permanente karakter gedefinieerd aan de hand van de performantie van het papier in plaats van de gebruikte vezels. Om de fysische performantie te bewijzen wordt het papier onderworpen aan een versneld verouderingsproces.