technologie·tips and tricks·werk

Heb je nu een toner nodig voor je printer? Of een inktcartridge? Ontdek de verschillen.

Zie je ook vaak het bos door de bomen niet meer wanneer je inkt voor jouw printer moet bestellen? Dan moet je uiteraard eerst uitmaken of je een toner nodig hebt of een inktcartridge en dat hangt af van het type printer dat je gebruikt:

laserprinter-toner-cartridge-2   inkjet-inkcartridge-2

Voor welk soort printer je opteert hangt volledig af van jouw printbehoeften. Laserprinters zijn eerder geschikt voor intensief printen van grotere oplages en inkjet printers zijn dan weer meer aan te raden voor gemiddelde of kleinere oplages en voor minder druk printverkeer.

Zo bieden deze beide soorten printers elk hun voor- en nadelen. Toners zijn vaak duurder in aanschaf dan inktcartridges. Maar ze gaan ook langer mee omdat de poederinkt die ze gebruiken niet kan uitdrogen. Bovendien kan je er veel meer pagina’s mee printen dan met een inktpatroon voor een inkjet printer. Hierdoor is het mogelijk dat uiteindelijk de afdrukkost per pagina lager ligt voor een laserprinter dan voor een inkjet printer.

De verschillen tussen toners en cartridges op een rijtje

Er zijn heel wat verschillen tussen deze beide soorten inkt voor printers. In de tabel hierna vind je een overzicht van het onderscheid tussen toners en inktcartridges.

Toner Inktcartridge
Gebruik Laserprinters Inkjetprinters
Type inkt Fijn (koolstof)poeder (droge poederinkt) Vloeibare inkt
Printtechniek Het te printen document wordt door de laserprinter geprojecteerd op een elektrisch geladen rol. De drum neemt de poederdeeltjes en brengt die op het papier aan in het te printen patroon. De printkop of spuitmondjes brengen de inkt aan op het papier waar nodig.
Fixatiemethode van de inkt De poederdeeltjes worden op het papier gebrand door de hitte van een fuser. De vloeibare inkt moet drogen.
Kleuren Zwart, Cyaan, Magenta, Geel Zwart, Cyaan, Magenta, Geel
Specifieke kenmerken Toners kunnen bestaan uit gewoon een container voor het tonerpoeder ofwel uit een combinatie van die container samen met de drum. Bevatten vaak een chip voor de communicatie met de printer.
Prijs Duurder Goedkoper
Gemiddeld aantal pagina’s +/- 2500 – 10.000 pagina’s +/- 100 – 500 pagina’s
Levensduur Lang Korter
Aandachtspunten De printkoppen kunnen uitdrogen en verstopt raken indien de printer niet vaak gebruikt wordt.
Geschikt voor Intensief printen in hogere oplages Gemiddeld printen in kleinere oplages
Types – Standaard
– Hoge capaciteit
– Multipacks
– Standaard
– Hoge opbrengst
– Multipacks
– Fotokwaliteit

Laser technologie

Wat is het verschil tussen een toner en een drum?

laser-cartridge-drumOm te kunnen printen met een laserprinter is er zowel toner nodig als een drum.

In sommige laserprinters is er een afzonderlijke drum, los van de container die de toner bevat. Dit valt op zich te verkiezen boven een laserprinter die toner containers gebruikt met een ingebouwde drum in de container.

De toner moet immers veel vaker worden vervangen dan de drum zelf en dus komt het goedkoper in gebruik wanneer de drum kan blijven zitten en men gewoon een nieuwe toner cartridge nodig heeft.

Toner Drum
Inkt voor de laserprinter (zwart of gekleurd inktpoeder). Rol die in de printer aanwezig is en die bedekt is met lichtgevoelig materiaal (bvb.: silicium).
Kan magnetisch opgeladen worden. Zorgt ervoor dat het inktpoeder van de toner op het papier wordt aangebracht tijdens het printen.
Hecht zich vast aan het papier. De drum haalt de poederdeeltjes uit de container via negatieve statische lading en duwt die op het papier.
De druk van de drum samen met de hitte van een laser zorgen voor de fixatie van de toner op het papier waarna het “gebrand” (fuser) wordt op het papier.
Gaat +/- 2.000 pagina’s mee. Gaat +/- 20.000 pagina’s mee.

Originele inktpatronen of toners van een huismerk?

Man puts toner in the printerOriginele inktpatronen en toners worden gemaakt door de fabrikanten van de printers. Ze dragen dan ook de merknaam van de fabrikant en zijn bedoeld om gebruikt te worden in specifieke printers.

Aangezien de prijzen voor de printers zelf vaak relatief laag zijn, maken de fabrikanten dus het meeste winst via de verkoop van extra inktcartridges en toners.

Vaak worden er in nieuwe navullingen van originele inktpatronen onderdelen hergebruikt van gerecyclede toners en cartridges. Dit doet geenszins afbreuk aan de kwaliteit.

Let op wanneer er huismerk inktpatronen en toners worden aangeboden aan een prijs die slechts een fractie is van de originele navullingen. Wees dan op je hoede omdat het in die gevallen vaak gaat om kwalitatief lage namaakproducten of een eenvoudige hervulling van het tonerpoeder zonder vervanging van versleten onderdelen, wat de kans op falen van de cartridge verhoogt.

Toners en inktcartridges van een betrouwbaar huismerk zijn meestal verkrijgbaar aan zeer competitieve prijzen in vergelijking met de originele producten. Maar ze bieden dezelfde afdrukkwaliteit en minstens een gelijkaardige of hogere capaciteit wat het aantal printbare pagina’s betreft dan de originele toners en cartridges.

lyreco-compatibele-toner-cartridge  lyreco-compatibele-inkcartridge

Bij Lyreco vind je een ruim assortiment van zowel originele toners en cartridges als van compatibele inktpatronen van het Lyreco huismerk:

Wat de originele cartridges en toners betreft bieden wij alle gekende merken aan, zoals: HP, Brother, Samsung, Xerox, Lexmark, Kyocera, OKI, Canon, Ricoh, Dell, Epson, enz.

Nieuwe printtechnologie

pagewide-printhead

Een nieuw soort printers is in opmars onder de noemer “business inkjet” of “pagewide” technologie. Deze printers maken gebruik van een bredere of vaste printkop.

Een vaste printkop bestrijkt de volledige breedte van het te printen papier en gaat niet langer over het papier heen en weer tijdens het printen.

Deze nieuwe technologie biedt onmiskenbaar een aantal voordelen:

 • Lager energieverbruik omdat de printkop niet langer heen en weer moet bewegen.
 • Sneller printen van grotere oplages omdat enkel het papier door de printer loopt en dit niet langer hoeft te wachten op de heen en weer bewegende printkop.
 • Lagere printkosten.

Naargelang de fabrikant werken business inkjet printers met koude of warme transfer van de inkt op het papier.

Kies makkelijk de juiste toner of cartridge bij Lyreco

Om het jou extra makkelijk te maken vind je op onze webshop een inkt en toner gids.

Die laat je toe om heel snel de juiste toner of inktcartridge te vinden die je nodig hebt voor jouw printer.

toner-selection-tool

 1. Kies het merk van jouw printer
 2. Kies in de lijst die verschijnt het model van jouw printer
 3. Je krijgt de toner of inktcartridges te zien die wij voor jouw printer aanbieden

Lyreco haalt jouw lege laser en inkjet cartridges op

Maak gebruik van onze ophaaldienst voor jouw lege toner en inktcartridges die je via Lyreco bestelde.

Volg voor deze GRATIS terugname de volgende procedure:

 • Verzamel de laser en inkjet cartridges gescheiden van elkaar en ontdoe ze van alle verpakkingsmateriaal (karton, plastic …)
 • Verzamel ze in de speciaal hiervoor bedoelde Lyreco retourdozen, gratis beschikbaar in 2 types: een doos voor cartridges en een doos voor toners

ophaalbox-inkjet-cartridges         ophaalbox-toner-cartridges

 • Vul de retourdozen volledig met de cartridges en sluit ze stevig af
 • Dien een ophaalaanvraag in via: cartridges.be@lyreco.com of cartridges.nl@lyreco.com
 • Vermeld in jouw ophaalaanvraag zeker de volgende gegevens:
  • Klantnaam en –nummer
  • Interne contactpersoon + telefoonnummer voor de retour
  • Openingsuren
  • Adres/locatie waar de dozen moeten opgehaald worden
  • Exact aantal volle retourdozen afzonderlijk voor de inkjet en de laser cartridges
  • Het aantal gewenste nieuwe lege retourdozen voor inkjet en laser cartridges
 • Verzamel alle op te halen retourdozen op één locatie (bvb: receptie of magazijn)
 • BELANGRIJK: Onze klantendienst zal je vervolgens contacteren om de gevraagde retour te koppelen aan een levering van kantoormateriaal. Dit om de impact van het transport op het milieu te beperken.

Op het moment van de ophaling kunnen er geen extra volle dozen met cartridges of toners worden meegegeven. Wij nemen enkel het eerder opgegeven aantal dozen mee. Dit heeft te maken met de verplichte registratie van afvalomhaling. Voor eventueel bijkomende dozen dien je een nieuwe aanvraag in te dienen.