tips and tricks·welzijn·werk

Gezonde alternatieven voor frisdrank

Frisdrank kan met dit warme weer wel eens smaken, maar het bevat vaak heel veel suiker.
Water kan soms wat saai worden. Ben je op zoek naar een lekker maar gezond alternatief?
Lees dan vooral verder!

iStock-639643170_super

Homemade Ice Tea

Je kan hier oneindig mee variëren qua smaakjes en het is snel gemaakt.
Kook 1 liter water. Voeg 1 of twee zakjes (of 2 à drie lepels losse thee in een infuser) van jouw favoriete thee toe. Als je wil variëren is fruitthee is ook heel lekker en het bevat meestal geen theïne. Wil je toch een iets zoetere thee voeg dan (een beetje) ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing toe. Voeg dit nog toe als het water warm is zodat het kan oplossen. Laat goed trekken. Eens het water wat afgekoeld is kan je nog vers fruit of kruiden toevoegen aan je thee. Je kan bv. frambozen, munt of schijfjes citroen of appelsien toevoegen. Zet in de ijskast of voeg wat ijsblokjes toe.

iStock-801432408_super

Water met een smaakje

Ook hier heb je heel veel mogelijkheden. Je hoeft geen speciale infuser te kopen, je kan alles toevoegen aan je water en het nadien even door een zeef halen. Dit vonden wij alvast lekker:

  • komkommer en munt (en citroen)
  • munt en limoen
  • pompelmoes, citroen en appelsien
  • appelsien en koriander
  • gember en citroen
  • ananas en munt (en gember)
  • framboos en limoen
  • braambessen en salie
  • watermeloen en rozemarijn
  • perzik, citroen en tijm

iStock-622893286_super

Homemade lemonade

Hier bepaal je zelf hoeveel suiker je wil (of zelfs suikervrij). Neem 1 fles bruiswater, schenk ongeveer 1 glas uit de fles. Voeg een volledige citroen (of meer als je het lekker zuur wil hebben) in schijfjes aan de fles toe. Opgelet, het water begint dan stevig te bruisen! Voeg als je wil nog wat ahorn- of agavesiroop toe.

Je kan zelf ook fruitsiroop maken en hieraan toevoegen. Vul een pannetje met water zodat de bodem bedekt is. Voeg ongeveer 350g fijngesneden fruit toe (bv. aardbeien of frambozen). Je hoeft geen suiker toe te voegen, hoe rijper het fruit hoe zoeter het is. Kook op een matig vuur voor ongeveer 15 minuten. Haal door een zeefje en voeg naar smaak toe aan je limonade.

Geniet ervan!