office hacks·tips and tricks·werk

Zo verwijder je een inktvlek uit je kleren

Een lekke pen in je borstzak of je handtas, het is snel gebeurd en de vlek is niet altijd gemakkelijk te verwijderen. Hierbij onze tips om van die vervelende inktvlek af te geraken.

De inkt eerst absorberen

Doe dit voorzichtig met een schone witte doek of spons. Maak het kledingstuk schoon door te deppen, werk altijd van buiten naar binnen.

Op stof

Met alcohol

Gebruik geen 90° alcohol om inktvlekken op synthetische stoffen en jeans te verwijderen.

Alcohol neutraliseert de pigmenten in de inkt en laat de vlek geleidelijk verdwijnen. Giet een kleine hoeveelheid 90° alcohol of gedenatureerde alcohol op een wattenschijf. Dep de vlek met de in alcohol gedrenkte wattenschijf. Vervang de wattenschijf door een nieuwe, telkens als het een groot deel van de inkt heeft geabsorbeerd. Herhaal dit zo vaak als nodig. Spoel met koud water en was het kledingstuk zoals normaal.

Met melk

Met koude melk:

Dep de inkt af met een papieren handdoek. Week de stof (enkel het stukje met de inktvlek) een half uur in koude melk. Was het kledingstuk zoals normaal.

Met warme melk:

Werkt vooral goed op zijde. Verwarm de melk 30 seconden in de magnetron. Week het stukje stof met de inktvlek in warme melk. Spoel en was zoals normaal.

Met gestremde melk:

Voeg een paar druppels azijn of citroensap toe aan 1 kop melk om deze te stremmen. Breng de stukjes gestremde melk aan op de vlek zodat ze de inkt absorberen. Als je ziet dat de melkdeeltjes de inkt hebben geabsorbeerd kun je de deeltjes verwijderen door even met de stof te schudden. Leg het kledingstuk in koud water en wrijf de vlek in met zeep. Spoelen. Was het kledingstuk zoals normaal.

Inktvlek op jeans

Met citroensap

Giet citroensap en een snufje zout over de inktvlek. Dep de vlek met cirkelvormige bewegingen, werk altijd van buiten naar binnen. Spoel met water.

Als je 1 van bovenstaande stappen hebt toegepast en je kledingstuk hebt gewassen, check dan altijd zeker dat de vlek volledig verdwenen is. Als je het in de droger doet kan de vlek anders door de warmte fixeren op je kledij.

Inktvlek op leer

Met hydraterende crème

Breng vochtinbrengende gezichtscrème gemengd met een paar druppels witte azijn aan op een katoenen doek. Wrijf dit op de inktvlek met cirkelvormige bewegingen.

Met kleisteen en alcohol

Breng kleisteen en enkele druppels 90° alcohol aan op een sponsje en wrijf dit op de vlek.

Als de vlek aanhoudt, probeer het dan opnieuw met een doek die bevochtigd is met 90° alcohol.

Breng bij de twee voorgaande methoden met een wattenschijfje reinigingsmelk voor baby’s aan op de plek waar de vlek zich bevond van zodra de inktvlek is verdwenen.

Bronnen: toutpratique.com en muramur.ca