tips and tricks·welzijn·werk

Vertrek zonder (werk)stress op vakantie

Nog even en je vertrekt op vakantie! Maar je hebt nog allerlei deadlines af te werken en je collega’s op de hoogte brengen van openstaande zaken.

Met deze tips kan je in ieder geval met een gerust hart je out of office instellen.

to do list

To do lijst

Maak een lijst van al je taken, stel prioriteiten en bepaal welke taken je voor je vakantie nog af moeten en welke na je vakantie kunnen opgenomen worden.

hou je collega's op de hoogte

Hou je collega’s op de hoogte

Begin twee weken op voorhand al met je lopende taken op te lijsten. Zo kan je ook dingen oplijsten die misschien al afgehandeld zijn als je vertrekt, maar als er dan nog vragen volgen tijdens je vakantie zijn je collega’s op de hoogte. Tools zoals OneNote of Evernote zijn handig om hiervoor te gebruiken, denk je thuis nog aan iets dan kan je dit nog even snel in je gsm zetten. Vermeld ook altijd waar jouw collega’s meer informatie kunnen vinden zodat ze niet alle mappen moeten openklikken.

out of office

Out of office

Zet in je handtekening op voorhand al wanneer je met vakantie vertrekt, zo zijn jouw contactpersonen al op voorhand op de hoogte en kunnen ze eventueel op voorhand een aantal dingen met je afstemmen.

Zet in je out of office de gegevens van de persoon die jouw werk opvolgt en vanaf wanneer je terug te bereiken bent. Heb je een dagje nodig om ongestoord door jouw mails te kunnen gaan als je terug bent? Zeg dan dat je een dagje later terug bent in je out of office. Zoek je nog inspiratie voor een professionele out of office bericht, dan vind je er hier 5 voorbeelden van .

hou je agenda vrijAgenda

Zorg dat je jouw agenda niet te vol plant voor je vertrekt, zeker de dagen vlak voor je vakantie zouden niet vol mogen staan met allerlei meetings. Zo heb je nog voldoende tijd om je taken rustig af te ronden.

ga even offline

Offline

Laat je werkgsm en laptop thuis als je vertrekt. Als je écht bereikbaar moet zijn, zorg dan dat je niet steeds in de verleiding komt om toch nog even snel die ene mail te beantwoorden. Spreek af dat je jouw werkgsm of laptop maar 1 keer per dag mag bekijken.

ruim je bureau op

Clean desk

Ruim je bureau en je mailbox op voor je vertrekt. Zo kan je ook na je vakantie in alle rust terug aan het werk.

 

En als laatste to do: geniet van je vakantie!