werk

Zorg voor een opgeruimde werkplek

40.18_Infofiches kalender JUNI NL.jpg

Ziet jouw werkplek eruit alsof er zojuist een veldslag heeft plaatsgevonden? Dan is het zaak om actie te ondernemen.

Bedenk een strategie om je rommel op te ruimen, maar – en dat is minstens even belangrijk – ook om je bureau en je werkplek netjes te houden. Op die manier wordt het afwerken van je dagelijkse to do lijstje veel gemakkelijker.

Dit zou je eens moeten proberen: trek elke dag vijf minuten uit om je bureau opruimen. Het is een relatief kleine ruimte, dus meer heb je niet nodig om een gevoel van orde en harmonie te creëren.Een ideaal moment daarvoor is het einde van elke werkdag. Op die manier begin je de volgende dag opnieuw in een schone omgeving en kan je meteen aan de slag, zonder afgeleid te worden.

Daarnaast is het een goed idee om minstens één keer per seizoen een grote opruimactie te organiseren. Die dag ruim je niet alleen je bureau op maar kijk je ook eens kritisch naar de inhoud van je kasten, lades, mappen etc. Dingen die opgebruikt zijn, die niet meer relevant zijn, die plaats in beslag nemen, kortom alles wat je niet meer nodig hebt mag weg. Schaf waar nodig ook nieuwe mappen of archiefbakjes aan om de belangrijke zaken overzichtelijk te bewaren. Denk hierbij na over de kleurkeuze. Kleuren kunnen helpen om de herkenbaarheid en vindbaarheid te verhogen maar kunnen ook een bepaalde sfeer oproepen. Zo staat geel voor vrolijk, geeft oranje energie en zorgen blauw en groen voor rust. De kleur die je kiest voor je bureau zal de stemming mee bepalen.

Wees je bewust dat orde vooraf gaat aan groei. Geen rommel betekent meer harmonie, je bureau ziet er gewoon beter uit, waardoor je er helderder en creatiever zal kunnen nadenken. Hoe aangenamer je werksfeer, hoe hoger je productiviteit, hoe eenvoudiger de weg naar het bereiken van je doelstellingen.