technologie·werk

Virtuele realiteit op de werkvloer

VR (of Virtuele Realiteit) is al een tijdje geen toekomstmuziek meer. Al surfend op de toenemende vraag schieten talloze toepassingen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Stilaan begint virtuele realiteit ook haar nut te bewijzen op de werkvloer.

Large Open Space Office

Ons kantoor is té open geworden

In de afgelopen decennia is onze werkplek opener geworden. Afgesloten kantoren moesten later plaats ruimen voor de zogenaamde cubicle, gedeeltelijk afgesloten kleine ruimtes in een groot kantoor. Een aantal jaren later werden de kantoormuren echter definitief gesloopt en evolueerde de zogeheten open office tot het mainstream beeld dat we hebben bij kantoren. Deze kantoorindeling staat vandaag echter steeds vaker ter discussie. Menig werknemer en criticus vindt dan ook dat de drang naar openheid op de werkvloer te ver is doorgeslagen waardoor het concentratievermogen al te vaak op de proef wordt gesteld. Die veelheid aan prikkels heeft tevens ook een negatieve impact op de productiviteit van werknemers. De nood aan privacy in een eigen afgebakende ruimte zou namelijk rechtstreeks verband houden met jobtevredenheid en productiviteit. Gezien het niet meer denkbaar is om terug te keren naar de klassieke hokjesomgeving, lijkt virtuele realiteit dé oplossing voor dit steeds groter wordende probleem. Het geeft ons namelijk de mogelijkheid om tegelijkertijd afgesloten als geconnecteerd te zijn met de hele wereld. Een winning match op de werkvloer, zo blijkt volgens sommigen.

Eindeloze mogelijkheden

Talloze startups zijn op dit moment volop bezig om onze werkplek van morgen te creëren waarbij VR een centrale rol zal spelen. Zo is het al perfect mogelijk om in een geheel zelf samengestelde omgeving te werken aan bepaalde documenten zonder afgeleid te worden door externe factoren. Aan Excel-documenten werken vanop de virtuele Bahama’s in plaats van een stoffig kantoor? Het kan nu al. Zo maakt de app Breakroom van jouw VR-bril een persoonlijke Windowsomgeving waarbij jij jouw werkplek volledig zelf kan bepalen. Ook Facebook opent alle registers om virtuele realiteit op de werkvloer mainstream te maken. En daar hebben ze met hun eigen immens populaire virtuele realiteitsbril Oculus Rift zelf alle baat bij. De bril werd in eerste instantie voor gamers ontwikkeld, maar biedt ook tal van mogelijkheden op andere domeinen. Facebook lanceerde met ‘Oculus for business onlangs dan ook een pakket op maat van bedrijven. Zo biedt Facebook hierbij specifieke ondersteuning die bedrijven toelaat ten volle gebruik te maken van alle mogelijkheden van VR. Die zijn dan ook erg groot. Interactieve videoconferencing, datavisualisatie, prototype design, recruteringsgesprekken op afstand, … Zo heeft de Amerikaanse fastfoodketen KFC een applicatie ontwikkeld waarbij nieuwe werknemers in een virtuele omgeving worden klaargestoomd om in een restaurant te werken. Ook de interessante toepassingen voor klanten doen bedrijven stappen in het VR-verhaal. Audi biedt haar klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om virtueel in hun toekomstige droomwagen te stappen. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Criticasters maken zich dan wel weer de bedenking bij andere virtuele prikkels die de productiviteit niet ten goede zouden komen. Bovendien werd het langetermijneffect van het intensieve gebruik van virtuele realiteit nog niet onderzocht. De tijd zal uitwijzen of virtuele realiteit effectief serieuze realiteit wordt op onze werkvloer…

Oculus for Business

©Oculus