tips and tricks

De eerste winterprik is in aantocht

sneeuwruimen

En dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Wanneer het op ijs- en sneeuwruimen aankomt, zijn er heel wat vragen. Wij geven hierbij alvast een overzicht van wat moet en niet moet evenals een paar praktische tips.

  1. Ben je verplicht om te strooien voor je deur?

Het wettelijk kader hiervoor is verschillend in Nederland en België.

Nederland: hoewel dat vroeger wel het geval is, kan een inwoner van Nederland vandaag de dag niet meer verplicht worden om de eigen stoep sneeuwvrij te maken. Toch verzoeken gemeenten en politici de burgers vaak om dat toch te doen. Daarnaast zouden ongevallen ten gevolge van gladheid wel verhaald kunnen worden op basis van het ‘Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden’. Daardoor kunnen er rechtszaken ontstaan die op basis van dat Verdrag verloren kunnen worden door diegene wiens huis of bedrijf grenst aan de stoep.

België: in het politiereglement van de meeste gemeentes staat niet dat je moet strooien, maar wel dat je verplicht bent om je stoep of je oprit sneeuw- en ijsvrij te houden. Als je dat niet doet, riskeer je zelfs een GAS-boete tot 250 euro. En als iemand valt omdat jouw stukje stoep glad is, kun je aansprakelijk gesteld worden.

  1. Hoe de stoep sneeuw- en ijsvrij maken?

De meeste sneeuw kun je gewoon weg borstelen of scheppen, maar om harde ijsplekken te laten smelten is strooizout nodig. Om te vermijden dat plekken die al geruimd zijn opnieuw glad worden, kun je ook strooien met zand, zaagsel of fijne as.

  1. Kun je keukenzout gebruiken?

Als je zonder strooizout zit, kan je inderdaad gewoon keukenzout gebruiken om te strooien. Toch is het beter om echt strooizout te gebruiken: dat is minder schadelijk voor het milieu en het is meer aangewezen bij hele lage temperaturen.

  1. Hoeveel moet je strooien?

Als je preventief strooit, enkele uren voor het gaat sneeuwen of ijzelen, heb je minder strooizout nodig dan wanneer het al glad is en je zones ijsvrij wilt maken. Bij preventief strooien heb je zo’n 7 à 20 gram zout per vierkante meter nodig, bij sneeuw en ijs is dat 15 tot 50 gram. Een handvol is ongeveer 7 gram. Als je met de losse hand strooit is het moeilijk om te doseren en egaal te strooien, met een strooier heb je dus minder nodig voor een beter resultaat.

Strooizout of andere winterattributen nodig? Klik hier