tips and tricks·welzijn

Internationale dag van het hart

Internationale dag van het hart

Je hart is een erg belangrijk orgaan, dat hoeven we je niet te vertellen. Helaas zijn hart- en vaatziekten nog altijd de nummer één doodsoorzaak in de wereld, met maar liefst 17,7 miljoen slachtoffers per jaar. Om mensen en overheden in te lichten over de gevaren van hartziekten heeft de World Heart Foundation de Internationale Dag van het Hart in het leven geroepen, jaarlijks op 29 september.

De meeste hart- en vaatziektes kunnen voorkomen worden door een gezonde levensstijl. En dit betekent heel concreet:

Eet en drink gezond

Gezonde voeding vermindert de kans op diabetes, hoog cholesterolgehalte , overgewicht en een hoge bloeddruk. Goede voeding zorgt voor veel energie en voldoende voedingsstoffen voor het lichaam. Enkele van deze goede voedingstoffen zijn: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Beperk ook je alcoholgebruik.

Voorbeelden van gezonde voeding:

  • Groenten en fruit
  • Volkorenproducten
  • Zuivel
  • Vette vis zoals: zalm, makreel, haring, …

Beweeg meer

Probeer het overtollige vet te verbranden. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker laag blijft en dat je minder cholesterol zal hebben. Experts raden ook aan om zo veel mogelijk te voet te doen of de fiets te nemen. Bijvoorbeeld: boodschappen doen of naar het werk gaan.  Indien je met de fiets naar het werk gaat hebben wij alvast enkele tips voor je.

Rook niet

Wie rookt heeft een beduidend hoger risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig is dit niet onomkeerbaar want na het stoppen met roken neemt dit risico snel terug af. Een jaar na het stoppen met roken is de kans op een hartinfarct en angina pectoris al de helft kleiner. En na 15 jaar heb je evenveel risico als iemand die nooit heeft gerookt.

Verminder stress

Ook langdurige stress kan aan de basis liggen van hart- en vaatproblemen. Daarom is het belangrijk om je stressniveau zo laag mogelijk te houden. Er zijn meerdere manieren om stress te verminderen zoals dagelijks 10 minuten mediteren, regelmatig bewegen, en nee zeggen tegen bepaalde dingen. Ook een internet dieet kan goed helpen om stressors, zoals werkmail, uit je privé leven te houden. Durf die wifi eens even uitzetten en je geest totale rust gunnen.

Ondanks alle voorzorgen, gebeurt soms toch het onvermijdelijke en dan kan de aanwezigheid van een defibrillator het verschil tussen leven en dood betekenen. Klik hier voor meer info.