tips and tricks·werk

6 tips om veilig naar het werk te fietsen

fietser op weg naar het werk

Naar het werk fietsen is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel  zaken  waarmee je rekening moet houden om je ervaring zo veilig, comfortabel en gemakkelijk mogelijk te maken. Hier zijn alvast enkele tips om je fietstocht naar het werk te vergemakkelijken.

Koop een fiets waar je op kan vertrouwen

Als je elke dag heen en weer naar het werk rijdt met de fiets, dan heb je een fiets nodig die bij alle weeromstandigheden kan rijden en waar je minimaal onderhoud aan hebt. Spatborden zijn een absolute must. Zij zullen je kledij moddervrij houden bij hevig regenweer. Brede wielen zorgen dan weer voor een betere grip en comfort tijdens het rijden. Heb je al een fiets gekocht? Controleer dan zeker of alles nog werkt (remmen, lichten…).

Kies een veilige plek

Zorg ervoor dat je fiets veilig staat. Zo zit je niet met een vervelend gevoel als je aan het werk bent. Geen enkel slot is diefstalproef maar een slot van goede kwaliteit is toch al een goed begin. Gebruik een slot voor het frame en een kabelslot voor de wielen. Dit zorgt voor een extra beveiliging.

Waar je je fiets plaatst is ook van belang. Als je werk een veilige fietsenstalling heeft des te beter. Anders moet je op zoek naar een plek die bewaakt wordt
of waar veel passage is.

Kies je bagage wijs

Een rugzak is een gemakkelijke keuze,  maar in de zomer kan dit zéér warm worden en kan dit leiden tot rugtranspiratie. Als je veel gewicht moet meezeulen is een goede fietstas een echte aanrader. Kies voor een duurzaam model dat lang genoeg meegaat.
Er bestaan ook afneembare fietstassen zodat je jouw spullen in 1 handeling mee naar binnen kunt nemen. Indien je iets klein moet meenemen kan je ook altijd kiezen voor een zadeltasje.

Gebruik routes met weinig verkeer

Het laatste wat je wil, is fietsen op een plek waar er veel verkeer is, dit zal je een onveilig gevoel geven. Probeer dus verschillende routes uit en kies de minst drukke route of een route waar zo veel mogelijk fietspaden zijn.

Zorg dat je gezien wordt

Vooral als je later op de avond of vroeg in de ochtend fietst, zorg dan dat auto’s jou steeds kunnen zien. Draag een fluo hesje of accessoires gemaakt uit reflecterend materiaal. Je hebt tegenwoordig ook heel modieuze fietskleren waar reflecterende materiaal al in verwerkt zit.

Controleer je lichten

Het is van groot belang om lichten te voorzien op je fiets. Dit verhoogt de visibiliteit enorm. Ook is het bij wet verplicht om vooraan een wit of geel licht te hebben en achteraan een rood licht.

Wanneer moet je verlichting nu verplicht aan?

  • Bij het vallen van de avond tot de nieuwe dag aanbreekt
  • Overdag als je zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt

 

Veel fietsplezier!