tips and tricks·werk

7 snelle tips voor een beter timemanagement

timemanagement kalender

Besteed je ook de helft van je werktijd aan het beantwoorden van e-mails, telefoontjes en het bijwonen van meetings? Wordt de rest van je tijd in beslag genomen door collega’s die ongevraagd langslopen en (last-minute) dringende zaken? Hou je nog maar weinig tijd over voor het echte werk? Dan zijn hier alvast enkele tips om je tijd beter in te delen:

Creëer een dagelijks plan

Plan je dag voordat hij begint of zelfs nog beter de avond ervoor. Dit plan zal je een goed overzicht geven van hoe je dag zal verlopen. Zo zal je niet voor verassingen komen te staan.

Zet een tijdslimiet op elke taak

Wees duidelijk dat je bijvoorbeeld: taak A klaar moet hebben om 10u, taak B om 11u en taak C om 14u. Dit zal ervoor zorgen dat je werk niet blijft aanslepen. En dat het ook geen kostbare tijd wegneemt van andere taken.

Gebruik een kalender

Een kalender hebben is de meest fundamentele stap om je dagelijkse activiteiten te kunnen managen. Je kan hiervoor Google Calendar gebruiken of Outlook. Beide kan je synchroniseren met je mobiele telefoon. Zo kan je overal je schema raadplegen.

Leer om “Nee” te zeggen

Neem niet meer hooi op je vork dan wat je aankan. Als er nieuwe taken aankomen terwijl je druk bezig bent met de huidige taken, zeg dan gewoon dat dit niet gaat. Of verplaats hen naar een later tijdstip.

Ken je deadlines

Wanneer moet je klaar zijn met je opdracht? Markeer de deadlines goed in je kalender zo weet je altijd wanneer deze klaar moeten zijn.

Zet reminders 15 minuten op voorhand

Meeste kalenders hebben reminder functies. Het is belangrijk wanneer je meetings hebt dat je je alarm 15 minuten ervoor zet. Zo ben je verzekerd dat je op tijd zal zijn op de meeting.

Focus

Ben je zo aan het multitasken dat je niets klaar krijgt? Focus dan op 1 taak. Sluit alle applicaties en tabbladen die open staan zodat deze geen aandacht meer opeisen. Dit zal voor extra efficiëntie zorgen.